Hipoglikemia, czyli spadek poziomu cukru we krwi poniżej normy, jest coraz częściej diagnozowanym problemem, dotykającym zarówno osoby z cukrzycą, jak i zdrowe. Dolegliwości hipoglikemii mogą być nieprzyjemne, a nawet niebezpieczne, dlatego istotne jest posiadanie wiedzy na temat sposobów radzenia sobie z nimi. Co jeszcze ma znaczenie? Warto [...]
Odchudzanie staje się powoli głównym celem wielu ludzi, a dla niektórych stało się obsesją. Niektórzy nawet przez kilkanaście lat nie odnoszą sukcesów na tym polu. W artykule przedstawię kluczowe kwestie istotne dla adeptów kulturystyki i wyjaśnię, czy podejście istniejące w sporcie różni się czymś od tego występującego w dietach dla „zwykłych” [...]
Kiedyś kulturystyka była zamkniętą enklawą, trenowało się w piwnicach, niedostępna była prasa, nie istniały fora internetowe, nikt nie wrzucał filmów do sieci, bo nie istniały telefony komórkowe z funkcją nagrywania (co najwyżej proste modele pracujące w sieciach analogowych, które kosztowały majątek), kamery (nawet nie cyfrowe!) były drogie, a [...]
Kreatyna jest jednym z najczęściej stosowanych przez sportowców suplementów. Z pewnością ma duże znaczenie dla budowania masy mięśniowej i siły, jednak czy sprawdzi się w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej? Zagadnienie nie jest takie proste. Ogólnie przyjmuje się, iż redukcja tkanki tłuszczowej wymaga specjalnego środowiska, czyli ujemnego [...]
Dorian Yates był jednym z masowych potworów lat 90. XX wieku. Jego dzieło kontynuowali Nasser El Sonbaty, Ronnie Coleman, Jay Cutler, Phil Heath, a obecnie w ten trend wpisuje się również Mamdouh „Big Ramy” Elssbiay (zwycięzca Mr. Olympia 2020). Nie wiem, czy te sylwetki są ładne, czy wpisują się w kanon kulturystycznego piękna. To kwestia [...]
Wraz z nadejściem cieplejszych dni pojawi się wysyp nowych adeptów treningu siłowego, a bardzo wiele osób będzie chciało „już, teraz, szybko, natychmiast” pozbywać się tkanki tłuszczowej. Ogólnie, jeśli masz do dyspozycji kilka miesięcy, to jesteś w stanie pozbyć się co najmniej kilku kilogramów tkanki tłuszczowej pod warunkiem zastosowania [...]
Tego rodzaju porównania są obecnie modne, a po dwóch stronach barykady wyciąga się ciężkie działa dotyczące wywoływania przez cukier lub tłuszcze różnorakich chorób (cukrzycy, udarów, zawałów serca, miażdżycy itd.). Problem wystarczy zilustrować następująco: w zależności, kto prowadzi meta-analizy i jakimi danymi się posługuje, osiąga zupełnie [...]
Gdyby kofeinę zsyntetyzowano czy też odkryto w roślinach, wyekstrahowano i próbowano dopuścić do obrotu teraz, zapewne podzieliłaby los DMAA (do dzisiaj toczą się spory o dopuszczenie geranium ponownie do obrotu np. w USA), efedryny (wycofana i zakazana do stosowania w suplementach diety w USA i UE, pozostała w nielicznych lekarstwach) czy [...]
Kiedyś trening aerobowy nie był rutynowym elementem planu kulturysty. Jedna z największych legend kulturystyki Franco Columbu (4-krotny Mr. Olympia uwzględniając wszystkie kategorie wagowe i 2-krotny w klasyfikacji ogólnej, w tym jeden tytuł kontrowersyjny w 1981 r.) uważa, że bieganie jest dobre tylko dla biegaczy, a nie nadaje się np. dla osób [...]
Węglowodany dla zdecydowanej większości osób są głównym źródłem energii w diecie. To właśnie ich źródła stanowią sporą część posiłku, a my spożywając je, dostarczyć możemy nie tylko energii, ale również wiele cennych nutraceutyków. Analizując rozpiski diet różnych osób, spotkać można się dość często z obecnością w posiłkach ryżu, płatków owsianych [...]
Wiele osób, szczególnie kobiet lub początkujących adeptów sportów siłowych, słysząc o śniadaniu, myśli to owsiance lub gotowych musli. Ciężko im wyobrazić sobie spożywanie wytrawnego śniadania w postaci mięsa z warzywami. Pozostaje więc wybór posiłku na słodko, który w pewnym stopniu zaspokoi również ochotę na słodycze. Podsumowanie Wśród [...]
Frank Zane jest jednym z bardziej rozpoznawalnych kulturystów Złotej Ery. Był trzykrotnie Mr Olympia. Kiedyś pokonał nawet samego Arnolda! Do dzisiaj wiele osób uważa, iż sylwetka Zane jest idealna, bez nadmiernej masy, zaburzenia proporcji czy „przerośniętych narządów wewnętrznych” (typowych dla kulturystów doby hormonu wzrostu i insuliny). [...]
W ciągu ostatnich 50 lat w Stanach Zjednoczonych klinicyści zaobserwowali wzrost występowania chorób, w tym nadciśnienia tętniczego (HTN), cukrzycy, nowotworów, otyłości i choroby wieńcowej (CAD). Szacuje się, że codziennie z powodu chorób serca w Stanach Zjednoczonych umiera 2000 osób. Przewlekłe choroby związane z otyłością stały się głównymi [...]
Historycznie rzecz ujmując, potencjał tuczący cukru stołowego (sacharozy) oraz szkodliwość nadmiernej konsumpcji glukozy i fruktozy dostrzeżono w latach 60. i 70. XX wieku. Debata rozpoczęła się w latach 70. i dotyczyła roli cukru w chorobach sercowo-naczyniowych. W podobnym czasie, Ancel Keys „wykazał”, iż główną rolę w chorobie [...]
Zdrowe odżywianie to jeden z kluczowych elementów zachowania prawidłowego funkcjonowania organizmu w tym dobrej kondycji fizycznej i psychicznej. Niemniej jednak, dla wielu osób zagadnienie komponowania własnej diety może stanowić spore wyzwanie. W niniejszym artykule dowiemy się, jak krok po kroku zaplanować i dobrać dietę od podstaw. Znajdziemy [...]
W sumie nie powinienem się dziwić, że mity i kłamstwa mają się dobrze, gdyż w naszym kraju ok. 30% ludzi wierzy w homeopatię, a 61% w to, iż GMO są wyjątkowo szkodliwe dla zdrowia. Dodać należy, iż 21% naszych rodaków wierzy w to, iż szczepienia powodują autyzm (autyzm mają powodować milionowe części grama różnych związków zawarte w [...]
Można powiedzieć, iż tak jak oczy są zwierciadłem duszy, tak skóra może być odzwierciedleniem tego, co dzieje się w środku organizmu. Niezaprzeczalne piętno na skórze mogą odciskać np. nadużywanie alkoholu etylowego i palenie tytoniu, m.in. przez indukowanie stanu zapalnego i stresu oksydacyjnego. W licznych przeprowadzonych badaniach naukowych [...]
Od niepamiętnych czasów w klubach, prasie i poradnikach głoszone są teorie dotyczące częstotliwości posiłków w trakcie diety redukcyjnej (z ujemnym bilansem kalorycznym). Rzekomo spożywanie wielu drobnych posiłków (np. 5-6) zamiast np. 3 większych stanowi najlepszą metodę odchudzającą. Ilość posiłków a badania naukowe Niestety ta teoria nie [...]
We współczesnym świecie wiele osób utraciło kontakt z rzeczywistością. Koncentrują się na kwestiach, które nie mają aż takiego znaczenia, pomijają za to zagadnienia kluczowe, o wiele ważniejsze w ostatecznym rozrachunku. Oto kilka przykładów dotyczących dietetyki i treningu siłowego. Czy mogę jeść w McDonald’s? Możesz. Krótkoterminowo pewnie nic [...]
Wszystko wydaje się proste, póki sam nie zaczniesz tego robić. Uniknięcie wielu błędów nie jest możliwe, z wielu przyczyn. Jedną z nich jest psychologiczny mechanizm obronny, działający na zasadzie: trener wskazuje mi pewne kwestie, poprawia technikę, wskazuje błędy, dlatego, że „chce się czepiać”, „ponieważ mnie nie lubi”, „zbyt mocno wchodzi w [...]